Są pyszne, często zdrowe, dodają energii, ale… Twoje zęby z pewnością ich nie pokochają. O czym mowa? O produktach spożywczych, które sprawiają, że zęby – ze śnieżnobiałych – stają się żółte. Jakiego jedzenia i napojów unikać, aby na długo zachować piękny, biały uśmiech?
Kawa
Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez rozpoczęcia dnia od filiżanki mocnej, czarnej kawy. A w jaki sposób działa ona na zęby? No cóż, aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, wystarczy spojrzeć na osad, jaki napój ten pozostawia na ściankach białej filiżanki. Dzieje się tak ze względu na obecne w kawie garbniki. To właśnie garbniki, czyli naturalne związki organiczne, odpowiedzialne są za zmianę koloru zębów. Jak zneutralizować ich działanie? Wystarczy, że dodasz do czarnej kawy nieco tłustego mleka, które osłabi siłę wspomnianych związków organicznych.
Herbata
Herbata to napar, który zajmuje dość wysoką pozycję na liście napojów, przyczyniających się do powstawania przebarwień. Przyczyn tego zjawiska należy upatrywać się w garbnikach, czyli dokładnie tych samych związkach, które zawarte są we wspomnianej powyżej kawie. Warto dodać, że garbniki stanowią składnik każdego rodzaju herbaty, nie tylko odmiany czarnej. Pijąc białą, zieloną czy czerwoną herbatę jesteśmy więc narażeni na powstanie przebarwień w podobnym stopniu, co sięgając po odmianę czarną.
Wino
Każdy, kto choć raz w życiu próbował usunąć plamy z wina powstałe na białym obrusie, doskonale wie, że jest to zadanie niemalże niewykonalne. Mniej więcej taki sam wpływ wywiera wspomniany napój na kolor szkliwa. A wszystko to wina zawartych w trunku antocyjan, które są bezpośrednią przyczyną powstawania winnych przebarwień.
Owoce leśne
Jagody, borówki czy jeżyny to kolejni sprawcy uporczywych plam; zarówno tych, znajdujących się na ubraniach, jak i tych powstających na powierzchni zębów. Warto dodać, że owocami, które – podobnie jak wspomniane dary lasu – silnie barwią zęby, są wiśnie. Z jakiego powodu? Poniewa tak jak jagody czy jeżyny, tak i wiśnie zawierają w swoim składzie antocyjany, czyli substancje wykazujące właściwości silnie barwiące.
Kurkuma
Kurkuma to przyprawa, bez której obecnie nikt nie wyobraża sobie kuchni Bliskiego Wschodu. I choć ma ona cały szereg właściwości zdrowotnych (m.in. zapobiega infekcjom, chorobom krążenia, dba o stan cery, wykazuje działanie podobne do antydepresantów) to jednak zawarta w niej kurkumina jest składnikiem silnie barwiącym, a tym samym zaciekłym przeciwnikiem śnieżnej bieli Twoich zębów.
Izotoniki i energetyki
Napoje izotoniczne polecane są głównie dla miłośników aktywności fizycznej. Świetnie uzupełniają one elektrolity, utracone podczas treningu wraz z potem. Z kolei napoje energetyczne stanowią swego rodzaju „shot” energetyczny i z powodzeniem zastępują kawę. Niestety, zarówno jedne, jak i drugie zawierają w swoim składzie substancje silnie barwiące, które sprzyjają powstawaniu licznym przebarwień.
Słodycze
Cukierki czy lizaki barwiące język, działają dokładnie w ten sam sposób na szkliwo ludzkich zębów. Niemniej jednak nie tylko ten rodzaj słodyczy jest swego rodzaju wrogiem pięknego, białego uśmiechu. W parktyce bowiem wszystkie słodycze posiadające dodatki barwiące (czyli np. kolorowe cukierki, lizaki, gumy balonowe etc.) sprzyjają żółknięciu zębów.
Napoje gazowane
Zdecydowana większość napoi gazowanych działa w sposób niszczący na szkliwo zębów, zwiększając tym samym jego porowatość. Co to oznacza? Ni mniej, ni więcej, jak tylko tyle, że wówczas zęby działają na zasadzie gąbki, która pochłania kolor spożywanego napoju. Z tego względu osoby, którym zależy na bieli zębów, powinny zniechęcić się do picia napojów gazowanych, już patrząc na sam kolor gazowanej cieczy.
Buraki
Tarte buraczki w roli dodatku do obiadu, a może barszcz z buraków? Bez względu na to w jakiej formie są podane, buraki stanowią jedne z najbardziej barwiących zęby warzyw. A wszystko to za sprawą betaniny, określanej również mianem czerwieni buraczanej. Jednak nie tylko buraki wpływają na zmianę koloru zębów. Podobnie, lecz w znacznie mniejszym stopniu, działa czerwona kapusta, marchewka, a także pomidory.