Utrzymanie higieny jamy ustnej to nie wszystko, co gwarantuje piękny, zdrowy uśmiech. O nasze uzębienie oraz dziąsła musimy także dbać od wewnątrz, czyli zapewniając im odpowiednią porcję witamin i minerałów. Warto wiedzieć, że wiele z wartościowych składników produkowanych jest przez organizm samodzielnie, ale sporo trzeba uzupełniać poprzez codzienną dietę bądź należytą suplementację.
Zbilansowany jadłospis, bogaty w rozmaite odżywcze składniki jest podstawą zdrowych zębów i dziąseł, niezależnie od wieku. Oczywiście szczególny nacisk na ich dostarczanie kładziony jest w przypadku dzieci, które rosną i rozwijają się. Struktura kostna u człowieka kształtuje się mniej więcej do osiemnastego roku życia, wiec warto zatroszczyć się o rozsądne żywienie swej pociechy. Które z witamin i minerałów są szczególnie istotne?
Wapń
Ten minerał jest podstawą przy tworzeniu się struktur kostnych, w tym również i zębów. Wzmacnia je i zwiększa ich wytrzymałość. Wapń nie dopuszcza też do rozwoju osteoporozy, która również ma wpływ na osłabienie tkanki kostnej przy uzębieniu.
Fosfor
Jego obecność w organizmie wpływa w bezpośredni sposób na dobre przyswajanie wapnia. Podobnie jak i wyżej opisany składnik, także i fosfor okazuje się niesamowicie ważny w przypadku diety dzieci i młodzieży. W ten minerał bogate są m.in. drób, ryby, winogrona, cytrusy, zboża, soja, migdały, jajka, ale też niektóre warzywa takie jak pomidory czy ogórki.
Witamina C
Zapewnia dobry stan przyzębia oraz regenerację tkanki łącznej, jaka pomaga zwalczać różnorodne infekcje dziąseł. Brak odpowiedniej ilości witaminy C w organizmie może prowadzić do częstszego pojawiania się stanów zapalnych dziąseł. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do rozwoju poważnych w skutkach chorób takich jak szkorbut, kiedy symptomami stają się przerośnięte, bolące i opuchnięte dziąsła. Chorzy mają problemy z gojeniem się powstałych ran, ale też i wypadaniem uzębienia. Co więcej, w witaminie C znajdują się bioflawonoidy, jakie ograniczają tworzenie się płytki nazębnej będącej jedną z najczęstszych przyczyn stanów zapalnych dziąseł a także rozwoju próchnicy. Nie zapominajmy też o tym, że witamina C jest przeciwutleniaczem, który zmuszając do intensywnej pracy nasz układ odpornościowy, pozwala znacząco przyspieszyć proces łagodzenia wszelkiego typu zmian chorobowych w jamie ustnej. Witaminę C znajdziemy w brukselce, kalafiorze, czerwonej papryce, owocach dzikiej róży, rokitniku, czarnych porzeczkach, natce pietruszki, chrzanie.
Witamina A
Poza tym, że jej dostarczanie organizmowi zapewnia sokoli wzrok, witamina ta zwiększa w znaczącym stopniu odporność a także poprawia kondycję błon śluzowych i tkanek przyzębia. Stymuluje wytwarzanie śliny oraz zwiększa tempo gojenia się ran. Jest niezbędnym składnikiem w procesie budowy zębów, dlatego też jej właściwe dostarczanie organizmowi ważne jest już na etapie ząbkowania malucha. Witamina A występuje w rybach, żółtkach jaj, kapuście, żółtych i pomarańczowych owocach, marchwi, szpinaku, podrobach typu wątróbka czy batatach.
Koenzym Q10
Jest złotym środkiem na uporczywe, trudno gojące się rany. Pozwala skutecznie zwalczać choroby przyzębia, zmniejsza stany zapalne jamy ustnej oraz ogranicza bolesność dziąseł. Dzięki niemu możliwe jest przyspieszenia tempa odnowy tkanek przyzębia oraz zapobiegnięcie krwawieniu dziąseł. Koenzym Q10 występuje w dużych ilościach w natce pietruszki, wieprzowinie i wołowinie, wątróbce drobiowej oraz oleju rzepakowym.
Witaminy z grupy B
Ich obecność w organizmie pozwala na uniknięcie problemów ze stanami zapalnymi języka, zajadami, przesuszonymi i popękanymi wargami czy przekrwieniami błony śluzowej. Brak witamin z grupy B przejawia się często w postaci nieprzyjemnych zmian ślinianek, pieczenia oraz przerastania brodawek nitkowatych na języku. Warto również wiedzieć, że witamina B6 zwiększa ilość korzystnych bakterii występujących w jamie ustnej, a tym samym redukcję tych, które są szkodliwe i wywołują próchnicę. Witamin z grupy B należy szukać w fasoli, zielonych warzywach, grochu, roślinach strączkowych, grzybach, drobiu, mięsie.
Witamina D
Dzięki niej możliwe jest odpowiednie unormowanie poziomu zarówno wapnia, jak i fosforu. Pozwala ona na ich lepsze wchłanianie a w konsekwencji gwarantuje zdrowy, piękny uśmiech. Jest to także witamina ochraniająca przed występowaniem stanów zapalnych dziąseł oraz paradontozy. Jej źródłem są sery, jajka, ryby typu sardynki, dorsz oraz tuńczyk, niektóre gatunki zbóż, mleko.